Samet na jazyku

Hebký jako samet prima-obchod.cz, lahodný jako žádný jiný dezert a lehký jako pírko. Přesně takto by vám popsal jeden z nejznámějších dortů, nejeden z jeho obdivovatelů a milovníků. Tento dort ovšem není hitem jen díky této charakteristice, svou slávu si získal i netradiční barvou, která je založena na zcela jednoduchém principu obyčejné chemické reakce, která ovšem chemická není. Že nerozumíte? Tak to mi tedy dovolte, abych vám prozradila, že dort, o kterém zde celou dobu mluvím, není nic jiného než celosvětově známý red velvet neboli v doslovném překladu červený/rudý samet.

Red velvet dort

Než se pustíme do samotného pečení, pozastavme se na malou chvilku u historie tohoto lahodného pokušení, kterému odolá opravdu jen málokdo. Traduje se, že původní recept pochází ze Spojených států amerických, kde si na něm pochutnávali již v minulém, tedy 20., století našeho letopočtu. Konkrétně se nejčastěji uvádí rok 1972 a místo vzniku je datováno do hotelu nacházejícího se v slavném velkoměstě New Yorku Waldorf Astoria.

V době, kdy tento dort vznikl, byly naprostou samozřejmostí typické dortové korpusy, které byly často hutné a samy o sobě suché. A přesně toto měl tento dort změnit. Do korpusu se totiž začal přidávat namísto části mouky kakaový prášek, který způsobil v kombinaci se sodou, které je na rozdíl od kakaa zásaditá, že se stal korpus nadýchanějším, více vykynul a byl vláčnější. Při bližším zkoumání bychom tak v korpusu měli nalézt mikrobublinky, které mohou za onu vláčnost. Z těchto vlastností se také odvodil onen přívlastek velvet, tedy sametový.

Red velvet Cupcake

Teď už tedy stačí vysvětlit pouze ono slovíčko red, tedy rudý. A přesně s touto barvou se pojí celá podstata a tajemství celého dortu. Původně se totiž této barvy rozhodně nedosahovalo pomocí nějakého barviva, ale prostřednictvím chemické reakce, což už jsem lehce naznačila na začátku samotného článku. K této reakci dojde, když se v těstu smíchá kakao společně s podmáslím a jablečným octem. V pozdějších dobách se také používala šťáva z červené řepy. Dnes už se ale hlavně spoléhá na červené barvivo. Není tomu tak ale kvůli tomu, že bychom si chtěli ulehčit práci, ale proto, že dnešní kakaové prášky jsou s obsahem alkalizačního činidla, které má snižovat přirozenou kyselost, která je ovšem předpokladem k úspěšné chemické reakci.

Poslední součástí je lahodný a lehoučký sněhově bílý krém, který připravíte jednoduše za smíchání smetanového sýra, másla, vanilkového extraktu a moučkového cukru. Budete-li chtít být ale moderní, pusťte se do obměny klasické formy a připravte si red velvet jako cupcake.